diumenge, 30 de març del 2008

Nits blanques

.
.
.
La passada nit del 27 al 28 de març, Madrid va celebrar el Dia Mundial del Teatre amb La Noche de los Teatros. Aquesta va ser la segona edició d'un festeig que, enguany, va aplegar una oferta teatral composta per 104 espectacles en 70 espais diferents. Des de les cinc de la tarda fins a la una de la matinada, la ciutat va comptar amb una bona gamma de manifestacions artístiques per homenatjar les arts escèniques.
.
Iniciatives com aquesta recorden les que en els darrers anys s'estan endegant en diverses ciutats europees. La Nuit Blanche parisenca, la Night of Culture de Copenhaguen, la mateixa Noche en Blanco de Madrid o la Long Night of Museums (Lange Nacht der Museen) de Berlín. A Barcelona, el 2007 se celebrava el Dia Internacional dels Museus amb la Nit dels Museus en què el MNAC, la Fundació Miró i el MACBA van sumar-se a d'altres institucions museístiques europees en aquesta jornada.
.
Aquestes nit de cultura són una bona proposta per dinamitzar el contingut artístic de les ciutats des d'una altra vessant. La nit, des de molt antic, ha tingut unes connotacions fosques i misterioses que actualment ja no són tan aplicables. De vegades, sembla que només els joves siguin noctàmbuls pel fet de sortir de nit. Però molts d'aquests no són vertaders éssers nocturns més enllà del que regeixen els horaris de discoteques i bars. Per això, per als que sí s'activen i gaudeixen de nit per naturalesa o per aquells que es vulguin deixar seduir de tant en tant per la seva serenitat, la proposta d'obrir els museus o teatres és una vertadera oportunitat per viure la nit a través d'altres possibilitats. I amb una vegada a l'any no n'hi ha prou. La iniciativa s'hauria d'estendre, sobretot, amb l'arribada del bon temps per tal de poder-ne gaudir més vegades i en les condicions que la nit realment exigeix: de res serveix fer una sola Nit dels Museus si tots els centres s'atapeeixen per la curiositat i la crida que suposa tot allò que per un dia es diu que és gratis.
.
En aquest sentit, Barcelona té l'avantatge de ser una ciutat mediterrània en què les nits són fantàstiques. Per això caldria aprofitar aquesta sort i gaudir-la realment: ¿de què serveixen sinó les nits càlides en què és tan agradable d'estar al carrer? Penso en algunes de les activitats que els darrers estius venen acompanyant les nits barcelonines (per exemple, el cinema a la fresca de la Sala Montjuïc o el Gandules al CCCB), que són un gran encert, i crec que en aquesta direcció els museus també haurien d'apostar per oferir més propostes. Així, igual que a les sessions golfes de cinema, els noctàmbuls també podrien sortir del cau per fer passejades artístiques...
.

3 comentaris:

Parole saggie ha dit...

Sempre que es tracti de promocionar el teatre o altre tipus d´esdeveniments culturals és positiu. He vist que “La noche de los teatros” ha comptat fins i tot amb la presència del nostre curiós amic Albert Boadella… Jeje. Amic per no dir-li quelcom groller.

Pel que fa a la resta d´activitats, s´han ofert propostes interessants. Han aprofitat fins i tot el temple egipci de Debod com a escenari de breakdance i hip hop.

Sempre que puc m´agrada gaudir d´una nit de golfes, o teatre a la nit. El que passa és que els horaris són els que són, i estan establerts de tal forma que la gent s´ha acostumat a uns hàbits socials. Fins a les 12 una mica de cine i teatre sí, pero a partir d´aquí, la franja horària està ocupada per l´oci a bars i discoteques, és així. No hi hauria res de dolent en posar Bollywood per exemple a les 3 de la matinada, però la gent hi aniria a veure-ho? Provablement no, a més a certes hores un comença a estar molt espès com per gaudir en condicions d´un espectacle o pel•lícula, tot s´ha de dir. Però continuen havent-hi opcions com el Festival de Cinema de Sitges! Començar una nit a les 11 amb la preestrena de l´Orfanato, després continuar amb una marató de pel•lícules del tipus Hell´s ground d´origen pakistanès que tot i que no la conegui ni sa mare, és interessant i divertit. Sessions maratonianes de cinema i amb bona companyia, no té preu, tot i acabar a les 6 de la matinada.

T´he comentat al meu blog i t´he deixat un parell de recomanacions...

Un bacione

Old Boy ha dit...

La nocturnitat de les coses, l'essència de la inspiració i del gaudir.
Algunes coses són inimaginables sense nocturnitat. En canvi, esbufegar, mirar, observar, abraçar, aferrar-se, bocabadar i plorar es pot fer en plena nocturnitat. Assoleix un punt de frisança, fins i tot.

Alexandra Rubio ha dit...

Les nits joves, un diumenge sense dilluns...la fusió d'escenografies, d'amateurs, d'actors de l'Institut del teatre, d'escoles artístiques o d'aquells que bonament contemplen les seves capacitats. Una delícia.
Et recomano la fira de teatre a Tàrrega, hauràs d'esperar al més de setembre, però crec que val la pena. Teatre al carrer, nit i dia.
T'adjunto la web de la fira: http://www.festacatalunya.cat/imprimir-articles-mostra-1851-cat-fira_tarrega_teatre_al_carrer.htm