dimarts, 29 d’abril del 2008

Kupka




"El embelesamiento universal de las cosas no se expresa por ruido alguno; las mismas aguas estan como dormidas."

Baudelaire. El Loco y la Venus
.
.
Avui Frantisek Kupka i jo ens hem tornat a trobar. Sense gairebé recordar-ho, ens havíem vist a París però aleshores el desconeixia. Allà em va cridar l'atenció i el vaig fotografiar per estudiar-lo a la tornada. L'havia oblidat i avui, quan el seu color m'ha tornat a il·luminar els ulls, l'he reconegut i he decidit que ens hauríem de conèixer millor. Sembla que tot és cíclic i que, qui es troba una vegada, tornarà a trobar-se.

Kupka, en vida, no va fer gaire ruido. Pintor txec, va nèixer a la Bohèmia oriental el 1871 i va morir a França el 1957. Provinent del Simbolisme, es va introduir en el Cubisme des d'on va passar cap al Futurisme per derivar finalment cap a l'Abstracció. I, en aquest darrer sentit, se'l considera un dels primers pioners de l'art abstracte, tot i haver estat encara poc estudiat.

Dins del Cubisme, al marge d'aquell "vertader" que van inventar Picasso, Braque i Juan Gris, Kupka es va situar dins de l'Orfisme, una de les diferents manifestacions que van seguir als primers cubistes i que han significat el segon moment del moviment.
.
.
Les disques de Newton (1912)
.
.
L'Orfisme -o Cubisme Òrfic- és el nom amb què Apollinaire va batejar aquest grup que es va preocupar més pel color que per la forma, i ho va fer prenent-lo en un sentit no figuratiu, sinó emocional i relacionat amb la música. De fet, el nom que el poeta va donar-li ve d'Orfeu, el personatge de la mitologia grega que representa l'associació entre la música i la poesia. Els pintors orfistes més destacats van ser Robert Delaunay, Fernand Léger i el mateix Kupka.
.
Nice to meet you.
.